... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ο σπορέας-Δ' Λουκά

Αποτέλεσμα εικόνας για the seeder

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή περιέχει τη παραβολή του Σπορέα. Ένας άνθρωπος βγήκε να σπείρει. Καθώς έσπερνε, μερικοί σπόροι έπεσαν στο δρόμο, όπου καταπατήθηκαν και τους έφαγαν τα πουλιά. Άλλοι έπεσαν στις πέτρες και, όταν φύτρωσαν, ξεράθηκαν, γιατί δεν είχε υγρασία. Άλλοι σπόροι έπεσαν ανάμεσα σε αγκάθια και, όταν αυτά φύτρωσαν μαζί τους,τους έπνιξαν. Άλλοι όμως έπεσαν στο γόνιμο έδαφος, φύτρωσαν κι έδωσαν καρπό εκατό φορές περισσότερο.




Η παραβολή αυτή φέρνει τον κάθε άνθρωπο μπροστά στην προσωπική του ευθύνη απέναντι στο Θεό και απέναντι στον εαυτό του. Ο σπόρος είναι ο λόγος του Θεού και τα διάφορα είδη εδάφους είναι οι άνθρωποι ανάλογα με το πως υποδέχονται το λόγο αυτό. Άλλοι τον απορρίπτουν προτιμώντας τις απολαύσεις και τις ανέσεις,άλλοι αποδέχτηκαν αρχικά τη διδασκαλία του Χριστού αλλά στη πρώτη δυσκολία τα παράτησαν,άλλοι ενώ είχαν κάθε διάθεση να ακολουθήσουν το Χριστό,δεν μπόρεσαν να υπερνικήσουν τα πάθη και τους πειρασμούς και τελικά χάθηκε μέσα σε αυτά ο δρόμος για τη σωτηρία. Υπάρχουν  φυσικά και αυτοί που δέχθηκαν το λόγο του Θεού,φυλάνε τις εντολές και προκόβουν πνευματικά.

Ο λόγος του Θεού, ο σπόρος, είναι αυτός που είναι. Δεν μεταβάλλεται ούτε για να ταιριάξει στα γούστα μας ούτε για να μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να έχουμε καμία επίπτωση είτε συνειδησιάκη είτε άλλου είδους,ούτε μπορεί να αλλάξει και να ερμηνευθεί εκτός εκκλησιαστικής παράδοσης ώστε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ανώτερους ή εξυπνότερους από τους άλλους.

Ο Χριστός κάλεσε όλους τους ανθρώπους. Αλλά κάλεσε ανθρώπους θαρραλέους και πρόθυμους να περάσουν δυσκολίες. Όχι ανθρώπους που φέρονται σαν κακομαθημένα παιδάκια που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν θα τους γίνεται πάντα το χατίρι. Δεν πίεσε κανένα να Τον ακολουθήσει αλλά ούτε και αλλάζει τη διδασκαλία Του για να βολέψει αυτούς που δεν θέλουν να κοπιάσουν.

Αν πράγματι αγαπάμε το Χριστό,αν πράγματι πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού που ήρθε,έπαθε και αναστήθηκε για να μας λυτρώσει από την αμαρτία,τότε το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας,απέναντι σε Θεό και ανθρώπους,να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας και να τα ξεπεράσουμε όχι από μόνοι μας αλλά ζητώντας τη βοήθεια του Χριστού. Γιατί είναι Αυτός που ήρθε να αναπαύσει όλους τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους.

Πηγή: Το τραγούδι του γλάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: