... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Ένα ενδιαφέρον και δημιουργικό χόμπυ!

 

    Τις παλιές εκείνες εποχές που διπλώναμε σαΐτες και χάρτινα καραβάκια στο σχολείο, δεν φανταζόμασταν ότι αυτό που κάνουμε είναι μια πανάρχαια μορφή τέχνης. 

    Δεν ξέραμε, ας πούμε, ότι οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Ασίας, και εντοπίζονται στην Ιαπωνία της δυναστείας Edo του 6ου αιώνα, ούτε ότι στα πιο προχωρημένα της στάδια θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα όπως... 

      Το origami, που σημαίνει στα ιαπωνικά «χαρτοδίπλωμα» από τις λέξεις ori (δίπλωμα) και kari (χαρτί) είναι η τέχνη του να φτιάχνεις σχήματα, σχέδια, ζώα, στολίδια, σπίτια, αντικείμενα και οτιδήποτε άλλο σου κατέβει στο μυαλό από ένα οποιοδήποτε, τυχαίο, τετράγωνο κομμάτι χαρτί. Προσοχή, όμως: δεν μπορείς να κόψεις ούτε να κολλήσεις οποιοδήποτε σημείο του χαρτιού, σε κανένα στάδιο της κατασκευής. Το origami γίνεται με το χαρτί ως μοναδικό υλικό, και τα χέρια ως μοναδικό εργαλείο.

    

    Ο Αλέξης Κάλλιστρος, τριτοετής φοιτητής στο Οικονομικό της Πάτρας ασχολείται με το origami. Ξεκινώντας από μαθητής Λυκείου με απλά σχέδια, φτιάχνει περίτεχνα ζώα που μπορούν να διακοσμήσουν χώρους όπως το σαλόνι ενός σπιτιού ή ακόμα αν θέλετε και... τις βιτρίνες ενός καταστήματος.

 

 

    Οι κατασκευές αποτελούνται από πολλά κομμάτια που συναρμολογούνται. Το κόστος είναι πολύ μικρό καθώς τα χαρτιά κοστίζουν λίγο. Ο χρόνος όμως που χρειάζεται για το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύς.

     

 

     Ευχαριστώ πολύ τον Αλέξη για τις υπέροχες φωτογραφίες που μου παραχώρησε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: