... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΡΑΣ
ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ

- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ της ΤΥΡΙΝΗΣ 16/2 
και ώρα 10.00 πρωϊνή.

      Το παλιό σχολείο του Καραβά για άλλη μια φορά ζωντανεύει με τις φωνές των 16 παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων Ποταμού και Καραβά.
Ηχοληπτικά, βιντεοπροβολέας, επιτραπέζια, υλικά χειροτεχνίας, και κεράσματα μεταφέρονται στην απλόχωρη και φιλόξενη αίθουσα του παλιού σχολείου.


   Γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες. Εδώ, τα τραπέζια της χειροτεχνίας, εδώ, τα επιτραπέζια, τα ηχητικά μας, ο χώρος των ομαδικών παιχνιδιών…  Όλα εν – τάξει.
Η προσευχή ακούγεται από τα 16 παιδιά που έχουν καταφθάσει και με την Χάρη του Θεού ξεκινάμε…
Πρώτος σταθμός του 3ωρου πανηγυριού μας, η χειροτεχνία του πλέον επίκαιρου ορθόδοξου χριστιανικού εθίμου της κυρά-Σαρακοστής. 


















          Από τους μικρούς - μικρούς μέχρι και τους λίγο μεγαλύτερους. Τί τα θέλεις; με τόσα παιδικά χαμόγελα γύρω σου, ξυπνούν αναμνήσεις και ... γίνονται όλοι παιδιά.



Ακολουθούν τα ομαδικά παιχνίδια. Μπαίνουν οι απαραίτητοι κανόνες - όρια, παίζει ο μεγάλος πίνακας των σκόρ και αρχίζει … το πανηγύρι.




Παλαμάκια. Ένα παιχνίδι που ασκεί την συγκέντρωση, τον συγχρονισμό, την ετοιμότητα και την εξυπνάδα.


Τρίλιζα. Ένα παιχνίδι καθαρά ομαδικό. Απαιτεί συνεννόηση, ταχύτητα και ομαδικό πνεύμα. Προηγούνται αρχικά τα κορίτσια. Τα αγόρια (όταν καταφέρνουν να συνεννοηθούν) παίρνουν την ρεβάνς.

Φρουτοσαλάτα. Θυμόμαστε το καλοκαίρι και τα φρούτα. Ένα απίθανο παιχνίδι που απαιτεί συγκέντρωση, ταχύτητα, και ετοιμότητα. Εκεί διαπρέπει η ομάδα των κοριτσιών.

Μουσικές καρέκλες. Το πλέον αγαπητό παιχνίδι εσωτερικού χώρου για τα παιδιά μας. Με τους ήχους του Σπανουδάκη («Θα ’ρθεις σαν αστραπή») τα παιδιά τρέχουν να βρουν… άδεια καρέκλα. Η αλήθεια είναι ότι είδαμε σκληρά μαρκαρίσματα.



Ψάξε βρες. Ένα παιχνίδι μουσικής ευαισθησίας και ψαξίματος… 

Έχουμε ζεσταθεί για τα καλά... τα στομάχια, όμως, των μικρών μας φίλων αρχίζουν να γουργουρίζουν. Οι μυρωδιές από τα τυροπιτάκια, τις πίτσες με τυρί, σάλτσα, ντομάτα, μιας και οι Απόκριες (απέχω από το κρέας) έχουν περάσει, έχουν απλωθεί στην αίθουσα. Πατατάκια, γλυκές κρέπες, φυσικός Καραβίτικος περιβολίσιος χυμός πορτοκαλιού κ.α. συμπληρώνουν το σκηνικό προς κατανάλωση. Να΄ ναι καλά αυτές οι μαμάδες…
Τα παιδιά κάθονται στην θέση τους και η ψυχαγωγία (ψυχής αγωγή) συνεχίζεται. «Η χαρά όταν μοιράζεται μεγαλώνει μέσα μας, η λύπη όταν και αυτή μοιράζεται ελαττώνεται, απαλύνεται και γιατί όχι, ξεπερνιέται ». Αυτό τονίζει η προσεγμένη, ολιγόλεπτη, διδακτική προβολή στα μέτρα της ψυχολογίας των παιδιών μας… και όχι μόνο. Ακολουθεί εποικοδομητική συζήτηση και τα παιδιά ξεδιπλώνουν με ειλικρίνεια τον χαρακτήρα τους σχετικά με την πλοκή της προβολής.


Οι Απόκριες είπαμε ότι πέρασαν, η Τυρινή θα περάσει, και έρχεται η καθαρά Δευτέρα.
 Καθαροδευτέρα, όμως, χωρίς χαρταετό γίνεται ;;;
       Η επόμενη χειροτεχνία μας, λοιπόν,  «Χαρταετός». 









   Οι  φωτογραφίες, χίλιες λέξεις (και στις δύο χειροτεχνίες η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης).
  Κάποιοι βέβαια προτιμούν και τα επιτραπέζια, ενώ η μουσική γεμίζει ευχάριστα τον χώρο με τα τραγούδια που θα ακουστούν από την χορωδία μας στην Γιορτή Καλοκαιριού των Κατηχητικών.
Μα, ο χρόνος στον μεγάλο πίνακα, αλήθεια αδυσώπητος, ήρθε να μας θυμίσει ότι το 3ωρο (δεν καταλάβαμε πώς) τελειώνει… δηλαδή δεν τελειώνει, αλλά λέμε… 
Το σκορ αναρτάται 60-60 (όχι, αλήθεια, δεν ήταν στημένο) . Χειροκροτούν όλα τα παιδιά.



Μα, δεν ήταν για το σκόρ το χειροκρότημα, αλλά
- γιατί ούτως ή άλλως χάρηκαν και ψυχαγωγήθηκαν,
-  γιατί για ένα 3ωρο ο γονιός τους ήταν δίπλα τους και έπαιξε μαζί τους,
-    γιατί μιλήσαμε την γλώσσα τους,
- γιατί ανταποκριθήκαμε στις παιδικές ανάγκες τους,
- γιατί χαρήκαμε και εμείς μαζί τους.


Αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι ανανεώνο-ντας το ραντεβού μας για του χρόνου την ίδια μέρα.

Με αγάπη
παπα-Παύλος


Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που ποικιλοτρόπως συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της  πραγματικής , ΓΙΟΡΤΗΣ ΧΑΡΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: