... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ 

...και μία λυπηρή διαπίστωση!



     Χθες είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έναν χώρο εκπαίδευσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας υψηλών προδιαγραφών. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό των εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210.000 τ.μ. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνολικού ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ, και θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και λειτουργία του.


   
  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκτίθεται μόνιμα το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896.

  
    Οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που αγγίζουν τα 22.000 τ.μ, θα στεγάσουν όλες τις υπάρχουσες ερευνητικές συλλογές, οι οποίες βρίσκονται τώρα σε τρία ξεχωριστά κτίρια, σε μία κεντρική τοποθεσία, με βελτιστοποιημένη πρόσβαση για ερευνητές και επιστήμονες. Στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται πάνω από 4.500 χειρόγραφοι κώδικες από τον 9° ως τον 19° αιώνα και μεγάλος αριθμός σημαντικών ιστορικών εγγράφων και αρχείων. Όλα τα βιβλία και τα χειρόγραφα θα περάσουν από ειδικούς κλιβάνους, προκειμένου να απολυμανθούν προτού τοποθετηθούν στη θέση τους. Επιπλέον θα λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη, αποτελούμενη από μία σημαντική συλλογή από βιβλία και άλλα μέσα, η οποία θα περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

Η Αγορά, όπως ονομάζεται, ένας υπαίθριος χώρος που συνδέει τα δύο μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή. Στο χώρο αυτό μπορούν να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις.


Βιβλιοθήκη Ισογείου. Στο βάθος και αριστερά διακρίνεται το εφηβικό και το παιδικό τμήμα της δανειστικής βιβλιοθήκης με υπολογιστές και  ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τα παιδιά.


Βιβλιοθήκη ενηλίκων

Αναγνωστήρια




    Ακολουθούν τρεις φωτογραφίες από το Βιβλιοστάσιο, όπου θα βρίσκονται όλα τα αντίτυπα των βιβλίων της ελληνικής αλλά και ξένης βιβλιογραφίας. Στους διαδρόμους θα έχουν πρόσβαση μόνο οι βιβλιοθηκονόμοι, οι οποίοι θα εξυπηρετούν το αναγνωστικό κοινό. Για οικονομία χώρου χάρη στις στρογγυλές τροχαλίες που διακρίνονται στις φωτογραφίες οι διάδρομοι μετακινούνται το ίδιο εύκολα είτε έχουν, είτε δεν έχουν βιβλία και θα κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση πυρκαγιάς.





Ερευνητικό τμήμα


ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το νέο κτίριο-αρχιτεκτονικό κόσμημα, συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής -ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως- θα συνδυάζει την υψηλή αισθητική, την κορυφαία ακουστική, τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες και την ευελιξία στην εναλλαγή των σκηνικών, με ένα εξίσου υψηλής αισθητικής καλλιτεχνικό ρεπερτόριο.



Η κεντρική αίθουσα της Λυρικής Σκηνής 
με μέγιστη χωρητικότητα 1400 ατόμων







   Ο θόλος, και το φωτιστικό που όταν αρχίζει η παράσταση ανεβαίνει ψηλά για να παρακολουθούν απρόσκοπτα οι θεατές.


         Ακολουθούν δύο φωτογραφίες από την δεύτερη "εναλλακτική" σκηνή, όπου ανάλογα με τη θέση των κουρτινών αλλάζει η ηχητική της αίθουσας.  Κάποια σημεία του δαπέδου ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν ένα μέτρο ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, αλλάζοντας έτσι τη διάταξη της αίθουσας. Έχει χωρητικότητα 450 ατόμων.





     Ακολουθούν φωτογραφίες από την αίθουσα πρόβας χορωδιών και από την αίθουσα πρόβας μουσικών ορχήστρας. Η κατασκευή τους είναι τέτοια, ώστε να ανακλάται ο ήχος και να βγαίνει το καλύτερο δυνατό ηχητικό αποτέλεσμα. Όλες οι αίθουσες,  είναι ταυτόχρονα Studio ηχογράφησης καθώς επικοινωνούν μέσω ενδοτοίχιων καναλιών με την κονσόλα. Οποιαδήποτε λοιπόν στιγμή μπορεί να γίνει κανονική ηχογράφηση, είτε κατά την διάρκεια της πρόβας, είτε κατά τη διάρκεια της παράστασης.






          Σχόλιο δικό μας! Ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό έργο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς και να ξεναγηθεί. Με λύπη διαπιστώσαμε ότι στο πρόγραμμα εκδηλώσεων σημαντική θέση έχει η yoga για μικρούς και μεγάλους, καθώς προσφέρει ευεξία(;) κλπ. κλπ. Ενώ στα πλαίσια της ξενάγησης, μας έδειξαν κι ένα χώρο διαλογισμού (ένα απλό δωμάτιο, μην φανταστείτε κάτι ιδιαίτερο).
      
   Πουθενά όμως δεν υπήρχε κρεμασμένη μια εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας ή ένα προσκυνητάρι. Γιατί άραγε; Σε ορθόδοξη χώρα δεν ζούμε; 




Ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη,  στην Εθνική Λυρική Σκηνή στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που το περιβάλλουν.
Διάρκεια ξενάγησης: 90' 

Ωράριο: Δευτέρα - Κυριακή
10.00 - 11.30 (στα αγγλικά)
11.00 - 12.30
12.00 - 13.30 
16.00 - 17.30
16.30 - 18.00
18.00 - 19.30
18.30 - 20.00

Ξενάγηση στο Πάρκο: Δευτέρα - Κυριακή
13.00 - 14. 30 

Και για τις δύο ξεναγήσεις

Απαιτείται προεγγραφή στο www.SNFCC.org/events


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη η ξενάγησή σου Ελένη, αλλά όσον αφορά το σχόλιο και το ερώτημά σου περί του αν ζούμε σε ορθόδοξη χώρα, ευτυχώς που αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε μήπως και καταλάβουμε και ξυπνήσουμε επιτέλους με αυτούς που ήρθαν απέξω και κάνουν κουμάντο στό σπίτι που αυτοί δεν χτίσαν, ούτε πονέσαν, παρα ήρθαν να καπηλεύσουν. Σοβαρή η παράλειψη μα έχει ο καιρός γυρίσματα ...

Αλεξανδρεύς είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Συμφωνώ με το γεγονός ότι η γιόγκα είναι της μόδας ειδικά στους λεγόμενους κουλτουριάκους κύκλους. Ωστόσο είναι ανάγκη και η εκκλησία δηλαδή εμείς να ξαναμιλήσει τη γλώσσα του λαού, να αφουγκραστεί τα προβλήματά του, τις αναζητήσεις του, τα ενδιαφέροντά του.
Με μια εκκλησία που στρέφεται είτε όλο και περισσότερο σε μια άκριτη συντήρηση είτε σε εσωτερική περιχαράκωση πρέπει να αποδεχτούμε ότι δυστυχώς (με ευθύνη μας) ο ρόλος της διαρκώς θα μικραίνει.
Καλημέρα στα Κύθηρα!
γδμ