... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

  Το χωριό Καραβάς στη Κύπρο ανήκει στην επαρχία Κερύνειας και συνδυάζει την καθαρή θάλασσα του βορρά και τη καταπράσινη πλαγιά του Πενταδακτύλου. Τα σπίτια του χωριού έμοιαζαν χωσμένα στις λεμονιές, πορτοκαλιές και τις αμυγδαλιές και με ένα κεφαλόβρυσο να τη ποτίζει με το αστείρευτο γάργαρο νερό του. Ο Καραβάς ήταν από τα πρωτοποριακά αγροτικά κέντρα υφαντικής της Κύπρου μέχρι περίπου τα μέσα του 20ου αιώνα. Η αφθονία των πρώτων υλών, του βαμβακιού και μεταξιού, ήταν από τους βασικούς ευνοϊκούς όρους ανάπτυξης της υφαντικής τέχνης στην περιοχή. Η ονομασία Καραβάς αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας 16ος-19ος αιώνας και κατά την παράδοση ονομάστηκε έτσι γιατί περιλάμβανε λιμάνι όπου κατασκευάζονταν καράβια. Κατά την Ελληνική Επανάσταση, όταν οι Τούρκοι άρχισαν τις σφαγές στη Κύπρο, παρατηρήθηκε κύμα φυγής από Κυπρίους προς τα Ελληνικά νησιά και την Πελοπόννησο. Όταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης έφθασε στα παράλια της Κύπρου για να μαζέψει εμπορεύματα, τρόφιμα, και χρήματα που προσέφεραν οι Κύπριοι υπέρ του αγώνα κατά των Τούρκων, ελλιμενίστει στο μικρό λιμάνι Ασπρόβρυση της Λαπήθου και του Καραβά. Ο Κανάρης φιλοξενήθηκε στον Καραβά στο αρχοντικό του πρόκριτου του χωριού, Γεωργάτζη Πασπάλλα. Αφού οι κάτοικοι προσέφεραν ασμένως και χρήματα και ολόκληρα φορτία τροφίμων, ο Κανάρης έφυγε από τη Κύπρο παίρνοντας μαζί του και ένα μεγάλο αριθμό από τους κατοίκους του Καραβά. Αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τον Καραβά, ο Κανάρης τους πήρε στα Κύθηρα. Εκεί στο νέο τους νησί, έκτισαν ένα καινούριο χωριό και του έδωσαν το όνομα του παλαιού τους χωριού στη Κύπρο-Καραβάς. Το καινούριο τους χωριό όχι μόνο είχε το ίδιο όνομα με το παλιό, αλλά χτίστηκε σε μια περιοχή που έμοιαζε πάρα πολύ με το χωριό τους στην Κύπρο. Εκεί, αυτοί οι μετανάστες άρχισαν να καλλιεργούν λεμόνια και πορτοκάλια καθώς και αμυγδαλιές, αφού όπως και στον Καραβά της Κύπρου, το νερό ήταν άφθονο.Οι γυναίκες πήραν μαζί τους την τέχνη της υφαντικής του Καραβά όπως τις περίφημες δαντέλες του βελονιού, τις ‘‘πιπίλλες’’, που ήταν ξακουστές σε όλη την Κύπρο. Στά Κύθηρα,στο καινούριο τους χωριό τον Καραβά, εξακολουθούν να τις φτιάχνουν μέχρι σήμερα. Ο Καραβάς της Κύπρου αν και σήμερα είναι κατεχόμενος από τους Τούρκους, έχει διδυμοποιηθεί με το αδελφό χωριό του στά Κύθηρα.


 Να σημειώσουμε ότι η επίσημη αδελφοποίηση του Δήμου Κυθήρων με το Δήμο Καραβά της Κύπρου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 στο Δημαρχείο Κυθήρων.

Το Δήμο Κυθήρων εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης, οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καραβά Κυθήρων κ. Γιώργος Τσάκος.

Επίσης παρών ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Το Δήμο Καραβά της Κύπρου εκπροσώπησαν, ο Δήμαρχος Ιωάννης Παπαϊωάννου, ένας Δημοτικός Σύμβουλος, δεκαμελής αντιπροσωπεία της νεολαίας Καραβά και άλλα άτομα από την Κύπρο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης και πολλοί Κυθήριοι.

Το λόγο πήραν πρώτοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων κ. Βέζος Λάζαρος και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Κουκούλης Θεόδωρος, οι οποίοι καλωσόρισαν την αποστολή από την Κύπρο και ο κ. Κουκούλης μίλησε για τη σημαντικότητα και το ιστορικό αυτής της αδελφοποίησης αλλά και για την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου μετά το 1974 και τον διωγμό των Ελληνοκυπρίων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος του Καραβά της Κύπρου, κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και μίλησε και αυτός για τη σημασία και την προσπάθεια αυτής της αδελφοποίησης αλλά και για τον ξεριζωμό που βιώνουν οι δημότες του Καραβά της Κύπρου από τα τραγικά γεγονότα του 1974 και το διωγμό τους από την ιδιαίτερή τους πατρίδα. Στη συνέχεια, υπογράφηκαν τα πρωτόκολλα αδελφοποίησης, έγινε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων και η εκδήλωση έκλεισε με τις καθιερωμένες φωτογραφίες και κεράσματα.

http://tsirigofm.blogspot.gr/2012/09/2082012-video.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: