... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πανήγυρις Βυζαντινού Ναού Αγίου Πολυκάρπου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, που αρμόζει στην εορτή και στον χώρο, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου στον ομώνυμο βυζαντινό ναό του 13ου αι. στην περιοχή Φοινικίες της Τοπικής Κοινότητος Λογοθετιανίκων.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Σεραφείμ, και του εφημερίου Καραβά και Λογοθετιανίκων, π. Παναγιώτη Διακόπουλου, τελέστηκε χθες το απόγευμα Κατανυκτικός Εσπερινός παρουσία πολλών κατοίκων των Λογοθετιανίκων και άλλων πιστών.

Σήμερα,  23η Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης και Μάρτυρος της Εκκλησίας μας, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας χοροστατούντος και πάλι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στην Θεία Λειτουργία, συμμετείχαν πολλοί πιστοί από διάφορες περιοχές των Κυθήρων.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον υπαίθριο χώρο του ναού, κάτοικοι των Λογοθετιανίκων και του Κουσουναρίου προσέφεραν στο εκκλησίασμα καφέ, αναψυκτικά και γλυκά, ενώ για την ιστορία και την τέχνη του μνημείου μίλησε στους παρευρισκομένους ο αρχαιολόγος και πρ. Δήμαρχος, κ. Θόδωρος Γ. Κουκούλης.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω ναός, μονόχωρος καμαροσκεπής, ανηγέρθη και τοιχογραφήθηκε κατά την διάρκεια του α΄μισού του 13ου αιώνα (1200-1250). Ο ναός, πιθανώτατα, κατά τον πρώιμο 20ο αιώνα εγκαταλείφθηκε και υπέστη πολλές φθορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων των Λογοθετιανίκων ο ναός δεν είχε λειτουργηθεί για περίπου ογδόντα χρόνια. Προ πενήντα χρόνων περίπου, με φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο ναός συντηρήθηκε, στερεώθηκαν οι τοιχογραφίες που είχαν διασωθεί από την φθορά του χρόνου και την αδιαφορία των ανθρώπων και εν συνεχεία κλειδώθηκε για να προστατευθεί.

Ο ναός διέθετε πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο βυζαντινών χρόνων, από τον οποίο έχει διασωθεί μεγάλο μέρος, όχι όμως σε καλή κατάσταση. Επίσης στην αψίδα του ιερού βήματος, πάνω από τα φωτοστέφανα των απεικονιζομένων αγίων, έχει διασωθεί και τμήμα μεγαλογράμματης επιγραφής, από την οποία εικάζεται ότι ο ιδρυτής και χορηγός της εκκλησίας ήταν πρεσβύτερος, δηλαδή ιερέας.

Με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Μηνά Λογοθετιανίκων και τη  συνεργία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κατέστη δυνατόν να δοθεί άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να λειτουργηθεί πάλιν ο ναός μετά από πολλές δεκαετίες.
Αριστερά: ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων      Δεξιά: ο Άγιος Νικόλαος.
Στην αψίδα του ιερού εικονίζεται ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Στο τέμπλο οι τοιχογραφίες είναι μεταβυζαντινές. Αριστερά: ο Άγιος Πολύκαρπος, Παναγία η βρεφοκρατούσα. Δεξιά: ο Ιησούς Χριστός, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Στην επάνω ζώνη εικονίζονται Απόστολοι.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται σε όλους όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο για να μεταφερθούν ιερά σκεύη και άλλα αντικείμενα π.χ.  ηλεκτρογεννήτρια, καθίσματα, ψαλτήριον, τραπέζια, κατασκεύασαν πινακίδες, για τοποθέτηση σε διάφορα σημεία προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πιστών και έτσι να καταστεί δυνατή η τέλεση  του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας. Επίσης θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όσους προσέφεραν κεράσματα μετά την Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναχωρών από τον Άγιο Πολύκαρπο εξέφρασε την  απόλυτη ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του ιερού ναού και διατύπωσε την ευχή να συνεχισθούν αυτές οι πρωτοβουλίες και από άλλους κατοίκους των Κυθήρων προκειμένου να δοθούν στην θεία Λατρεία και άλλοι βυζαντινοί ναοί οι οποίοι επί πολλές δεκαετίες παραμένουν ανενεργοί.

-------------------------------------------------------
Θεόδωρος Γ. Κουκούλης (πρ. Δήμαρχος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: