... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η πηγή του Αμήρ Αλή





   Από τις πιο ονομαστές πηγές του Καραβά, η πηγή του Αμήρ-Αλή ή Αμιριαλή φέρει το όνομα ενός Τούρκου Αλή. Ας πάμε όμως πίσω στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού ήταν υποχρεωμένοι, όπως όλοι οι Έλληνες εκείνα τα χρόνια, να πληρώνουν φόρους στους Τούρκους. Ο πατέρας του Αμήρ-Αλή, ήταν αγάς στην Τρίπολη και κάθε μήνα ερχόταν ο ίδιος ή έστελνε το γιο του Αλή, περνούσαν απ' όλα τα χωριά και εισέπραταν τους φόρους. Ο Αλής, όποτε ερχόταν έμενε σ' ένα σπίτι που βρισκόταν στη ρεματιά, στα σημερινά Κριθαριάνικα. Εκεί κοντά στην πηγή υπήρχε μια ελιά, κι ένα καλντερίμι οδηγούσε στα Μαυρογιωργιάνικα (ένα χωριό, που τώρα είναι ερημωμένο). Ο Αμήρ-Αλής περνούσε συχνά με τ' άλογό του απ' αυτό το καλντερίμι. Τα πρωτοπαλίκαρα των Κυθήρων όμως δεν άντεχαν την υποταγή στον Τούρκο. Μαζεύτηκαν μια μέρα, κουβέντιασαν κι αποφάσισαν να στήσουν ενέδρα. Μ΄ ένα σχοινί που είχαν τοποθετήσει γκρέμισαν το άλογο και μαζί τον Αμήρ-Αλή. Έτσι οι κάτοικοι του νησιού γλίτωσαν τους φόρους του Αγά.
   Δεν ξέρουμε αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή, γιατί οι Τούρκοι δεν έμειναν πολύ στα Κύθηρα. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων. http://www.kythira.gr/pages/culture/history_3.htm
  Ευχαριστώ την κ. Τούλα Ράπτη, 89 ετών, κάτοικο Καραβά, που μου διηγήθηκε αυτή την ιστορία, έτσι όπως την άκουγε απ' τον παππού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: