... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ - ΚΥΘΗΡΑ 

 

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα
Η Ιερά Μονή των Μυρτιδίων ή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (Ιερό Προσκύνημα σήμερα) στο νησί των Κυθήρων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στο Αιγαίο και στην πανήγυρη της 24ης Σεπτεμβρίου (σαράντα μέρες από την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου) δέχεται προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Βρίσκεται δυτικά στα Κύθηρα και είναι χτισμένη αρκετά κοντά στη θάλασσα σε πευκόφυτη περιοχή. Ο ναός της είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα που θεωρείται η προστάτιδα των Κυθηρίων. Η θαυματουργή εικόνα βρέθηκε από ένα βοσκό, πιθανότατα τον 12ο αιώνα στην περιοχή Μυρτίδια, που ονομαζόταν έτσι από τις πολλές μυρτιές που έχει η περιοχή. Στην θέση εύρεσης της εικόνας ο βοσκός έχτισε ένα μικρό εκκλησάκι. Μετά τον θάνατο του ευσεβούς βοσκού, την περιποίηση του μικρού ναού της Μυρτιδιώτισσας ανέλαβε ο μοναχός Λεόντιος ο οποίος με την χρηματική βοήθεια των Κυθηρίων μεγάλωσε το αρχικό εκκλησάκι και έκτισε μοναστήρι και μερικά κελιά για την φιλοξενία των προσκυνητών.

Όμως το πλήθος των προσκυνητών από διάφορα μέρη δημιούργησε την ανάγκη ενός μεγαλύτερου ναού και έτσι ξεκίνησε οι οικοδόμηση του σημερινού ναού.

Το νεότερο Καθολικό, στη μορφή που διατηρείται σήμερα, κτίστηκε από τον ηγούμενο Αγαθάγγελο Καλλίγερο στα μέσα του 19ου αιώνα. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής, με μαρμάρινο τέμπλο και επιγραφή που μας πληροφορεί ότι το φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες από την Τήνο το 1856. Εντυπωσιακό είναι και το ψηλό κωδωνοστάσιο (26 μέτρων) κτισμένο εξ ολοκλήρου από πωρόλιθο.

Βόρεια και νότια του νεότερου Καθολικού βρίσκονται τα κελιά των πιστών που επισκέπτονται τη μονή την περίοδο της νηστείας για την Παναγία, των πρώτων δεκαπέντε ημερών δηλαδή του Αυγούστου.


Η εικόνα της Παναγίας
Από την αρχαία εικόνα φαίνονται μόνο τα πρόσωπα, στα οποία με την πάροδο των αιώνων δεν διακρίνονται πλέον τα χαρακτηριστικά. Στο κάτω μέρος της χρυσής επένδυσης απεικονίζονται τρία θαύματα της Μυρτιδιώτισσας. Το θαύμα της ευρέσεως, η ίαση του παραλύτου και το θαύμα της διασώσεως του φρουρίου της πόλεως των Κυθήρων από την πτώση κεραυνού το 1829. Στα χρόνια των πειρατικών επιδρομών, η εικόνα για λόγους ασφαλείας φυλασσόταν στο φρούριο της πόλεως των Κυθήρων στον ομώνυμο ναό.

Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία της ευρέσεως της εικόνας. Σύμφωνα με την παράδοση του νησιού, πολλά θαύματα αποδίδονται στη εικόνα της Παναγίας, όπως η προστασία του νησιού από επιδημία πανώλης.

Πηγή:http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=945&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: