... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΑΙ

ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΨΥΧΗ.



   Πολλές φορές διάβασες κάτι και αυτό σου δημιούργησε συναισθήματα. Πολλές φορές διάβασες κάτι και αυτό σου άναψε την περιέργεια. Διάβασες κάτι και σε έβλαψε, διάβασες κάτι και σε ωφέλησε. Διάβασες και έμαθες. Και ευτυχώς συνεχώς μαθαίνεις σε αυτή την ζωή . Άλλωστε είναι γνωστή και η παροιμία "Σπίτι χωρίς βιβλία, δωμάτιο χωρίς παράθυρα".
   Διαβάζω και νοιώθω, αισθάνομαι. Διαβάζω κάτι  και λυπάμαι ή χαίρομαι ανάλογα. Υπάρχει μια συνεχής και αμφίδρομη σχέση νου και ψυχής. Και αυτό είναι υπέροχο.
  Αναλογίσου πόσο όμορφο είναι να τροφοδοτείς την ψυχή σου με κάτι ωφέλιμο, ευχάριστο, ωραίο. Σαν να σπέρνεις στον κήπο σου άνθη πανέμορφα κι ευωδιαστά .  
Ο σπόρος αυτός κρύβεται στο καλό βιβλίο.
Θέλεις να νοιώσεις τον Θεό, κατά το δυνατόν; Μελέτησε τους Λόγους του;
Θέλεις να καταλάβεις τους Αγίους; Μελέτησε τους βίους τους;
Θέλεις να βρεις απαντήσεις στα καθημερινά σου προβλήματα (ευτυχώς που υπάρχουν και προβλήματα, τι θα γινόμασταν χωρίς αυτά) οικογενειακά και προσωπικά; Άνοιξε τους λόγους σύγχρονων Αγίων γεροντάδων.

Τι μπορούν να μου πουν τα βιβλία (και αναφέρομαι στα βιβλία της ορθόδοξης πίστης μας); 

    Σε σένα που συμβουλεύεσαι το Εγώ σου δεν μπορούν να πουν τίποτε. Γιατί το βιβλίο προϋποθέτει φανέρωμα του εαυτού σου, που συνεχώς όμως κρύβεται για να μην εκτεθεί.
   Σε σένα που έχεις τις ερμηνείες σου σε όλα (;) τίποτε, γιατί δεν χωράει μέσα σου, θέλει να αδειάσεις το δοχείο που ξεχειλίζει από το αλάνθαστο Εγώ σου.


Τι μπορούν να μου πουν τα βιβλία; (και αναφέρομαι πάλι στα βιβλία της πίστης μας);
Σε σένα που ο νους σου χωράει και είναι ανοιχτός, τα πάντα.
Σε σένα που ψάχνεις να βρεις την Αλήθεια και δεν συμβιβάζεσαι με τις αλήθειες του κόσμου, έχουν πολλά να πουν.
Σε σένα που θέλεις να κάνεις καλή οικογένεια, σε σένα που έχεις οικογένεια και θέλεις να μεγαλώσεις σωστά τα παιδιά σου, σε σένα που δεν καταλαβαίνεις τον/την σύζυγό σου, τους πειρασμούς σου.
Σε σένα που ψάχνεις το μετά την ζωή.
Σε σένα που ζητάς τον Παράδεισο από τώρα.
Όλες οι απαντήσεις χωρούν σ' αυτό το Βιβλίο (και αναφέρομαι στην Αγία Γραφή  και στα βιβλία της πίστης μας.)

Που είναι αυτός ο θησαυρός θα ρωτήσουν οι αναγνώστες της δεύτερης περίπτωσης.
Στέκεται αυτός ο θησαυρός πάνω σε ένα ράφι... υπομονετικά.

Τις πρώτες μέρες το βιβλίο καλογυαλισμένο μπήκε στο ράφι και με ανυπομονησία περίμενε το χέρι που θα το αγκαλιάσει. Πέρασε ο μήνας και λίγη σκόνη ήρθε και έκατσε, το βιβλίο άρχισε να ιδρώνει μήπως και τελικά... μείνει στο ράφι. Ήρθε και ο ήλιος να το παρηγορήσει και το ξεθώριασε άθελά του λίγο, και το βιβλίο σκέφτηκε ότι αν το ξεφύλλιζε ένας άνθρωπος στα χέρια του, πόσο ήλιο θα έβαζε στην ζωή του . Ήρθε και λίγο η βραδινή υγρασία και ανασήκωσε το εξώφυλλό του σε μια ύστατη προσπάθεια να καλέσει, ο φίλος μας το βιβλίο, να το ανοίξει κάποιος, ας ήταν και από περιέργεια. Θα γινόταν, ακόμη και τότε, ένας αφυγραντήρας για χάρη του, να του διώξει την μούχλα της σκοτεινής ή και παρατημένης ψυχής του.
   
Αρκεί ένα χέρι, να το τραβήξει, με δίψα να μάθει...
  
    Σε μια προσπάθεια τέτοια , να μπει το χριστιανικό βιβλίο στο σπίτι μας, θέλει να συμβάλλει και το ιστολόγιό μας. Θα ακολουθήσουν αναρτήσεις όπου θα γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις. 

Σεμπρεβίβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: